Sollicitanten screenen op social media

Sollicitanten screenen op social media

 

Enige maanden geleden verscheen het bericht dat Bedrijfsrecherchebureau Hoffman haar screening van sollicitanten heeft aangepast. Vroeger werden alle sociale media uitgebreid onderzocht. Nu spitst Hoffman het onderzoek toe op de risico’s van de betreffende functie.

Wat is een screening en wat zijn de regels?

Een screening is het onderzoek naar de integriteit van een sollicitant. Om in te schatten welk vlees je in de kuip hebt, kun je een oud-werkgever om informatie vragen. Anno 2017 is het gebruikelijker om te grasduinen in de sociale media. Niet erg bekend is dat daar regels voor zijn.

Lees verder Sollicitanten screenen op social media

Wat te doen met werknemers die minder willen werken?

Wat te doen met werknemers die minder willen werken?

 

Het komt regelmatig voor: werknemers die minder willen werken (of juist meer, of op een andere dag, of op een andere plaats). Waar sta je dan als werkgever?

De regels

Een werknemer heeft het recht om wijziging te verzoeken van:

  • de arbeidsduur (het aantal uren per week)
  • de werktijd (de spreiding van de uren) en/of
  • de arbeidsplaats.

Lees verder Wat te doen met werknemers die minder willen werken?

Cameratoezicht bij een vermoeden van diefstal door werknemer?

Cameratoezicht bij een vermoeden van diefstal door werknemer?

 

Ja camera’s zijn inzetbaar bij een vermoeden van diefstal

Hoewel heimelijk filmen strafrechtelijk verboden is, wordt een opname  met de verborgen camera in een ontslagzaak als bewijs toegelaten als wordt voldaan aan de navolgende eisen.

Lees verder Cameratoezicht bij een vermoeden van diefstal door werknemer?

Dossieropbouw – Zonder dossier, geen ontslag

Dossieropbouw – Zonder dossier, geen ontslag

 

Wat is dossieropbouw?

Dossieropbouw houdt in dat er over elke werknemer voortdurend informatie wordt opgeslagen. In het dossier staan alle gegevens en afspraken over de persoon, de arbeidsovereenkomst, de werkzaamheden en het functioneren van de werknemer.

Waarom dossieropbouw?

Door dossiers bij te houden, houdt u grip op uw organisatie. Het functioneren, de ontwikkeling en de ambities van werknemers kan worden vastgelegd. Met die informatie kunt u het bedrijf beter (bij)sturen. Daarnaast is een dossier noodzakelijk om tot ontslag te kunnen overgaan.

Dossieropbouw en ontslag

Lees verder Dossieropbouw – Zonder dossier, geen ontslag

Eerste informatie bij ontslag

 Eerste informatie bij ontslag

 

Ontslag

Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst beëindigen, indien:

  • daar een redelijke grond voor is, en
  • herplaatsing in een andere passende functie niet mogelijk is of niet in de rede ligt (binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing).

Redelijke gronden

In de wet zijn 8 redelijke gronden opgenomen:

Lees verder Eerste informatie bij ontslag

ZZP-er of werknemer? Hoe toetst de Belastingdienst?

ZZP-er of werknemer? Hoe toetst de Belastingdienst?

 

De Wet DBA

Sinds 1 mei 2016 geldt de Wet DBA. Het doel daarvan is om het voor de Belastingdienst makkelijker te maken om te controleren of er sprake is van een arbeidsovereenkomst (met een werknemer) of van een overeenkomst van opdracht (met een zzp-er).

Wanneer partijen doen alsof het gaat om zelfstandig ondernemerschap, maar is er volgens de Belastingdienst in werkelijkheid sprake van een dienstverband, dan volgen naheffingen en boetes voor beide partijen. Het is dus goed om te weten hoe de Belastingdienst tot haar oordeel komt. Dat komt in dit artikel aan de orde.

Toetsing – Stap 1 – Wat geldt er tussen partijen?

Lees verder ZZP-er of werknemer? Hoe toetst de Belastingdienst?

Dossieropbouw in de lift

Dossieropbouw in de lift

 

Maandagochtend half acht. Ik sta in de lift als mijn mobiel gaat. Het is Jan. Jan heeft stress. “Tjeerd, Tom moet er uit! Hoe doe ik dat?” “Goedemorgen Jan, hoe was je weekend? Vertel eens, wie is Tom?”

Tom blijkt een binnendienstmedewerker te zijn die zijn werk niet goed doet, de kantjes er van af loopt en zijn targets waarschijnlijk niet gaat halen. Daarnaast gedraagt hij zich intimiderend richting zijn collega’s en ligt hij niet lekker in de groep. Ook de verhouding met zijn baas, Jan, is voortdurend gespannen. Voor Jan is de maat vol nu hij ontdekt heeft dat een grote klant van zijn bedrijf dreigt op te stappen als gevolg van fouten van Tom. Het gesprek daarover is uitgelopen op een scheldpartij. “Dit alles lijkt me toch wel voldoende voor een ontslag, of niet soms?!” Dat valt echter te bezien. Er ligt namelijk nog geen dossier…

Lees verder Dossieropbouw in de lift

Help een CAO! – De belangrijkste begrippen

Help een CAO! – De belangrijkste begrippen

 

Wat is een CAO?

De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. In deze overeenkomst staan arbeidsvoorwaarden opgenomen.

Door wie worden CAO’s gesloten?

Een CAO is het resultaat van onderhandelingen tussen enerzijds vakbonden en anderzijds werkgeversorganisaties (of een grote onderneming).

Voor wie geldt een CAO?

Lees verder Help een CAO! – De belangrijkste begrippen

Scholingsplicht – ‘Terug naar schol’

Scholingsplicht – ‘Terug naar schol’

 

In de aanloop naar een rechtszitting zoek ik, bij wijze van mentale voorbereiding, altijd een restaurantje op. Meestal blijft het bij een snelle kop koffie, maar deze keer was ik ruim op tijd en gunde ik mij de daghap: ‘School met friet – € 16,50’. Geinig.

De eigenaar van Happy Fish zag mijn glimlach, zuchtte en veegde het krijtbord schoon. ‘Dat moet Wanda zijn geweest, die is daar nooit geweest’. We raakten in gesprek.

Lees verder Scholingsplicht – ‘Terug naar schol’