Dossieropbouw in de lift

Dossieropbouw in de lift

 

Maandagochtend half acht. Ik sta in de lift als mijn mobiel gaat. Het is Jan. Jan heeft stress. “Tjeerd, Tom moet er uit! Hoe doe ik dat?” “Goedemorgen Jan, hoe was je weekend? Vertel eens, wie is Tom?”

Tom blijkt een binnendienstmedewerker te zijn die zijn werk niet goed doet, de kantjes er van af loopt en zijn targets waarschijnlijk niet gaat halen. Daarnaast gedraagt hij zich intimiderend richting zijn collega’s en ligt hij niet lekker in de groep. Ook de verhouding met zijn baas, Jan, is voortdurend gespannen. Voor Jan is de maat vol nu hij ontdekt heeft dat een grote klant van zijn bedrijf dreigt op te stappen als gevolg van fouten van Tom. Het gesprek daarover is uitgelopen op een scheldpartij. “Dit alles lijkt me toch wel voldoende voor een ontslag, of niet soms?!” Dat valt echter te bezien. Er ligt namelijk nog geen dossier…

Uit de (nieuwe) wet volgt dat een werkgever een arbeidsovereenkomst kan beëindigen wanneer daarvoor een redelijke grond bestaat en herplaatsing, al dan niet na scholing, niet mogelijk is of niet in de rede ligt. Wat een redelijke ontslaggrond is, staat in de wet. Sterker nog, alle mogelijke gronden zijn limitatief in de wet opgenomen: a) bedrijfseconomische omstandigheden, b) langdurige arbeidsongeschiktheid, c) frequent ziekteverzuim, d) disfunctioneren, e) verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer, f) gewetensbezwaren, g) verstoring van de relatie of h) andere gronden.

Van belang is dat er ten minste één grond ‘volgroeid’ moet zijn. Je kan bij de rechter niet meer aankomen met de redenering dat alle feiten bij elkaar opgeteld ‘dus’ tot een ontbinding moeten leiden. Daar waar een rechter voorheen bijna altijd tot ontbinding overging en zijn oordeel liet blijken in de hoogte van de vergoeding, wijst een rechter tegenwoordig regelmatig ontbindingsverzoeken af omdat het dossier de aangedragen ontslaggrond niet kan dragen.

Jan heeft nog geen dossier opgebouwd en dus spreek ik met hem af dat we voor twee ankers gaan liggen. Om de ontslaggrond ‘disfunctioneren’ te zijner tijd te kunnen aantonen, wordt Tom een verbetertraject aangeboden. Vastgelegd wordt op welke punten Tom zich moet verbeteren, welke middelen hem daarvoor worden aangereikt en wanneer er wordt geëvalueerd. In het kader van de ‘verstoring van de relatie’ ontvangt Tom een officiële waarschuwing voor de scheldpartij. In de brief worden eerdere incidenten ook gelijk vastgelegd.

Terwijl ik de lift uitloop, sluit Jan het gesprek af met de belofte voortaan direct, vanaf de aanvang van de arbeidsovereenkomst, aan dossieropbouw te beginnen. Ik geef hem groot gelijk. Dossieropbouw was altijd al belangrijk, maar is met de WWZ nog belangrijker geworden.

Heeft u vragen over dossieropbouw, ontslag of andere arbeidsrechtelijke kwesties? Neem vrijblijvend contact op.


Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/610811.cloudwaysapps.com/gdvkgsrhzr/public_html/wp-content/themes/twentythirteen-child/content.php on line 58